از بین تمام سیستم های موجود در بدن ، آسیب به سیستم عصبی می تواند (مسلماً) مخرب ترین باشد. و در حالی که عملکرد درونی سیستم عصبی پیچیده و درگیر است ، یک متخصص مغز و اعصاب زندگی خود را وقف درک آن کرده است.
متخصص مغز و اعصاب چه کسی است؟
متخصص مغز و اعصاب یک پزشک است که متخصص در مطالعه ، تشخیص ، درمان و مدیریت آسیب ها ، بیماری ها و اختلالات سیستم عصبی است. سیستم عصبی شامل مغز و نخاع است و از دو قسمت تشکیل شده است: سیستم عصبی مرکزی و سیستم عصبی محیطی. بیماری ها ، اختلالات و آسیب هایی که بر سیستم عصبی تأثیر می گذارند اغلب به درمان متخصص مغز و اعصاب نیاز دارند.
دوره آموزش
آموزش های یک متخصص مغز و اعصاب شامل یک دوره پزشکی عمومی به مدت شش تا هفت سال در دانشکده پزشکی ، یک دوره کارآموزی یک تا دو ساله و حداقل سه سال آموزش تخصصی است. از آنجا که سیستم عصبی بسیار پیچیده است ، معمولاً متخصصین مغز و اعصاب تحصیلات تکمیلی را در یک دوره فوق تخصص مغز و اعصاب دنبال می کنند.
نقش یک نورولوژیست
متخصصان مغز و اعصاب ارائه دهنده مراقبت های اصلی در مواردی هستند که بیمار دارای اختلالات عصبی است که نیاز به مراقبت مکرر و مداوم دارد. متخصصان مغز و اعصاب معمولاً نقش مشاوره ای را برای پزشکان عمومی در مورد سکته مغزی ، ضربه مغزی یا سردرد بر عهده دارند. نورولوژیست جراحی انجام نمی دهند ، اما ممکن است بیماران نیاز به جراحی را به جراح مغز و اعصاب یا ستون فقرات ارجاع دهند. در مورد جراحی ، یک متخصص مغز و اعصاب ممکن است به نظارت بر درمان ادامه دهد.
متخصصان مغز و اعصاب چه شرایطی را درمان می کنند؟
بی نظمی های سیستم عصبی عضلانی
یک متخصص مغز و اعصاب اختلالات سیستم عصبی مرکزی و محیطی از جمله مغز ، نخاع ، اعصاب جمجمه ، اعصاب محیطی ، ریشه های عصبی ، سیستم عصبی خودمختار ، اتصال عصب عضلانی و همچنین بر خی مشکلات عضلات را درمان می کند.
اختلالات شایع سیستم عصبی انسان عبارتند از:
صرع: یک اختلال عصبی مرتبط با فعالیت الکتریکی غیرطبیعی در مغز عامل تشنج های مکرر ، بدون برانگیختگی و از دست دادن هوشیاری است.
بیماری آلزایمر (و سایر زوال عقلها): بیماری وخیم عصبی روانی پیشرونده که در اثر تخریب عمومی مغز ایجاد می شود.
سکته مغزی (و سایر بیماری های عروق مغزی): سکته مغزی زمانی اتفاق می افتد که به دلیل لخته شدن خون یا پارگی ، از رسیدن اکسیژن و مواد مغذی به عروق خونی مغز جلوگیری شود.
میگرن (و سایر اختلالات سردرد): سردرد شدید و تکراری که اغلب همراه با حالت تهوع و اختلال در بینایی است.
مولتیپل اسکلروزیس: یک بیماری مزمن شامل آسیب به سلول های عصبی مغز و نخاع است که با بی حسی ، اختلال گفتاری و عضلانی ، تاری دید و خستگی شدید مشخص می شود.
بیماری پارکینسون: یک بیماری پیشرونده است که با لرزش ، سفتی عضلانی و حرکت آرام و غیر دقیق مشخص می شود. با تخریب گانگلیونهای پایه مغز و کمبود دوپامین همراه است.
تومورهای مغزی: توده ای از سلول های غیر طبیعی در مغز ، منجر به اختلال در عملکرد شناختی می شود.
ضربه مغزی (و سایر آسیب های سیستم عصبی): آسیب به مغز از طریق یک نیروی خارجی ، گاهی منجر به تغییر حالت هوشیاری و اختلال دائمی یا موقتی در عملکردهای شناختی ، جسمی یا روانی – اجتماعی می شود.
سندرم توره (و سایر اختلالات عملکردی): یک اختلال عصبی ، همراه با تیک های غیرارادی و صدای بلند ، و همچنین اختلال کلامی غیر ارادی.
اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS ، بیماری Lou Gehrig): تخریب پیشرونده نورونهای حرکتی سیستم عصبی مرکزی که منجر به آتروفی و فلج عضلانی می شود.
بیماریها
متخصص مغز و اعصاب بیماری هایی را که به سیستم عصبی حمله می کنند ، مانند موارد زیر درمان می کند:
عفونت (باکتریایی ، ویروسی ، قارچی)
سرطان (بدخیم ، خوش خیم)
بیماری ها و اختلالات عصبی شایع است و خطر ابتلا به این بیماری با افزایش سن افزایش می یابد. اختلالات نورولوژیک ، مانند آسیب به سیستم عصبی ، نیز یک اتفاق معمول است. تحقیقات نشان می دهد که سالانه حدود ۶۰ میلیون نفر در سراسر جهان ممکن است از یک ضربه مغزی آسیب دیده رنج ببرند. دانستن علائم بیماری ها و اختلالات عصبی بسیار مهم است ، زیرا این موارد جدی هستند و در صورت عدم درمان ممکن است تهدید کننده زندگی باشند.
علائمی که با مشاهده آنها باید به نورولوژیست مراجعه کنید.
اگر یک یا چند مورد از علائم زیر را دارید ، پزشک مراقبت های اولیه ممکن است شما را به یک متخصص مغز و اعصاب معرفی کند:
- سردرد
- درد مزمن
- سرگیجه
- بی حسی یا سوزن سوزن شدن
- ضعف
- مشکلات حرکتی
- تشنج یا از دست دادن هوشیاری
- مشکلات بینایی
- مشکلات حافظه یا گیجی
- مشکلات خواب
- مشکلات گفتاری یا زبانی
افرادی که در حواس خود مانند بینایی ، بویایی یا لمس مشکل دارند نیز ممکن است به متخصص مغز و اعصاب ارجاع شوند ، زیرا اختلال عملکرد حسی گاهی به دلیل اختلالات سیستم عصبی ایجاد می شود.
رویه های درمانی که یک متخصص مغز و اعصاب در آن حضور دارد.
اگر پزشک عمومی شما را به یک متخصص مغز و اعصاب ارجاع می دهد ، در اینجا انتظار شما چیست. در اولین ملاقات شما ، یک متخصص مغز و اعصاب احتمالاً از شما می خواهد که در یک معاینه جسمی و آزمایش عصبی شرکت کنید. معاینات عصبی آزمایشاتی هستند که قدرت عضلات ، احساس ، رفلکس و هماهنگی را اندازه گیری می کنند. به دلیل پیچیدگی سیستم عصبی ، ممکن است از شما بخواهند آزمایش بیشتری انجام دهید.
آزمایشات عصبی
انواع متداول آزمایش عصبی شامل:
نمونه گیری مایع مغزی و نخاعی در ناحیه کمر: یک متخصص مغز و اعصاب فقط درصورتی که معتقد باشند ممکن است علت علائم شما در مایع نخاع تشخیص داده شود ، این کار را توصیه می کند. در این روش ، منطقه بی حس می شود. سپس سوزنی به قسمت پایین ستون فقرات وارد می شود تا نمونه ای از مایع نخاع خارج شود.
الکتروانسفالوگرام (EEG): الکترودها به پوست سر زده می شوند تا فعالیت الکتریکی مغز را اندازه گیری کنند.
نوار عصب عضله (EMG / NCS): در مطالعات الکترومیوگرافی و هدایت عصبی از الکترودها روی پوست استفاده می شود و سوزن های بسیار ظریف در عضله قرار می گیرد تا عملکرد اعصاب و عضلات اندازه گیری شود.
آزمایش معمول دیگر شامل CT ، MRI و اسکن PET (برشنگاری) است. سایر اقدامات تشخیصی ممکن است شامل مطالعات خواب و آنژیوگرافی (شناسایی انسداد رگهای خونی) باشد.